Quantes masies hi ha a Catalunya? Almenys 22.000 segons les últimes dades de la Generalitat
Entrada publicada en Masies
Descobreix els resultats d’haver revisat un per un els Catàlegs de Masies de 417 municipis de Catalunya, per aconseguir les xifres més precises dels darrers 165 anys.

A Catalunya hi ha almenys 22.967 edificis registrats com a «masies» en els inventaris municipals actualment disponibles.
Tot i que aquesta xifra prové només del 44 % dels municipis catalans, és l’estimació més actualitzada fins ara. Per posar-ho en context: l’any 2009, La Vanguardia estimava que només hi havia unes 6.000 masies, qualificant la situació d’«alarmant».
L’augment en el nombre registrat es deu, en gran part, a la Llei 2/2002 d’Urbanisme de Catalunya, que va obligar els municipis a identificar i catalogar les masies i cases rurals situades en sòl no urbanitzable.
Tal com recull la llei:
«50.2.– El planejament urbanístic general o especial ha d'identificar en un catàleg específic les masies i les cases rurals susceptibles de reconstrucció o de rehabilitació i justificar les raons que en determinen la preservació i la recuperació...»
Des d’aleshores, el procés de catalogació ha permès no només conèixer millor quantes masies hi ha realment a Catalunya, sinó també establir criteris normatius per recuperar-les sense perdre el seu valor històric i arquitectònic.
A continuació, presentem els resultats d’una anàlisi detallada dels Catàlegs de Masies de 417 municipis catalans, revisats un per un.
Cottage Properties és una agència immobiliària amb seu a Navata, Girona, especialitzada en la venda de masies a Catalunya i altres propietats rústiques com castells i cases de camp a Espanya.
Quantes masies hi ha per província, comarca i municipi a Catalunya
A continuació, analitzem amb més detall les dades extretes dels catàlegs de masies i cases rurals accessibles a la data de publicació.
Incloem mapes informatius i interactius.
Quina és la província amb més masies?
Segons les dades disponibles a la data de publicació, Girona és la província amb més masies a Catalunya, amb un total de 8.696. La segueixen Barcelona amb 8.226 masies, Lleida amb 3.206 i Tarragona amb 2.839.
Cal destacar que Girona també és la província amb més representació, ja que el 55 % dels seus municipis disposa d’un catàleg de masies i cases rurals aprovat.
Girona: 8.696 masies – 121 municipis amb catàleg aprovat (55 %)
Barcelona: 8.226 masies – 150 municipis amb catàleg aprovat (48 %)
Lleida: 3.206 masies – 87 municipis amb catàleg aprovat (38 %)
Tarragona: 2.839 masies – 53 municipis amb catàleg aprovat (44 %)
Quina és la comarca amb més masies?
Segons les dades disponibles, la comarca de la Garrotxa (Girona) és la que té més masies a Catalunya, amb un total de 2.377. La segueixen la Selva (Barcelona i un municipi de Girona) amb 1.804 masies, el Bages (Barcelona) amb 1.470, el Ripollès (Girona) amb 1.427 i el Berguedà (Barcelona) amb 1.329.
Tot i que la Garrotxa no és la comarca amb més municipis amb catàleg aprovat —el Bages en té 19 i la Garrotxa, 18—, entre aquestes cinc comarques és la que presenta una major representació relativa, amb un 86 % dels seus municipis amb catàleg de masies i cases rurals aprovat.
Resum per comarca:
Garrotxa: 2.377 masies – 18 de 21 municipis amb catàleg (86 %)
La Selva: 1.804 masies – 18 de 26 municipis amb catàleg (69 %)
Bages: 1.470 masies – 19 de 30 municipis amb catàleg (63 %)
Ripollès: 1.427 masies – 14 de 19 municipis amb catàleg (74 %)
Berguedà: 1.329 masies – 18 de 31 municipis amb catàleg (58 %)

Per veure el mapa de manera interactiva, pots obrir-lo al navegador mitjançant aquest enllaç.
Quin és el municipi amb més masies?
Segons les dades disponibles, el municipi amb més masies a Catalunya és la Vall de Bianya (Garrotxa, Girona), amb un total de 420. El segueixen Toses (Ripollès, Girona) amb 372, l’Ampolla (Baix Ebre, Tarragona) amb 351, la Vall d’en Bas (Garrotxa, Girona) amb 308 i Arbúcies (la Selva, Girona) amb 305.
Resum dels 10 municipis amb més masies a Catalunya:
La Vall de Bianya – 420 masies (Garrotxa, Girona)
Toses – 372 masies (Ripollès, Girona)
L’Ampolla – 351 masies (Baix Ebre, Tarragona)
La Vall d’en Bas – 308 masies (Garrotxa, Girona)
Arbúcies – 305 masies (la Selva, Girona)
Freginals – 273 masies (Montsià, Tarragona)
Cornellà del Terri – 243 masies (Pla de l’Estany, Girona)
Ribes de Freser – 240 masies (Ripollès, Girona)
Navès – 237 masies (Solsonès, Lleida)
Sant Gregori – 227 masies (Gironès, Girona)

Per veure el mapa de manera interactiva, pots obrir-lo al navegador mitjançant aquest enllaç.
Hi ha diferència entre masia i casa rural?
Perquè un edifici pugui ser inclòs al catàleg de masies i cases rurals d’un municipi, ha de complir criteris específics, com ara:
Estar construït abans de 1956
Conservar restes edificades que permetin determinar la superfície original habitable
Haver tingut ús residencial
Estar situat en sòl no urbanitzable
Tenir valor arquitectònic, històric, mediambiental, paisatgístic o social
En el context de l’urbanisme català, els termes «masia» i «casa rural» s’utilitzen sovint de manera intercanviable, ja que comparteixen estètica i antiguitat constructiva.
La diferència principal és que una casa rural pot no estar vinculada a una explotació agrària o ramadera, mentre que la masia sí que hi té una relació directa o històrica com a mas.
D’altra banda, no poden ser incloses al catàleg les següents edificacions aïllades:
Cabanyes
Magatzems
Casetes d’eines
Barracons de pastor
Estables
Pallers
Altres construccions no destinades a habitatge
En molts catàlegs revisats es diferenciaven masies i cases rurals en llistats separats. No obstant això, en aquells catàlegs on no hi havia aquesta distinció, es van comptabilitzar tots els edificis com a masies.
Font de les dades
Les dades provenen del lloc web del Registre de Planejament Urbanístic de Catalunya, una plataforma oficial gestionada per la Generalitat de Catalunya. Per recopilar la informació, es va fer servir la cerca per municipi i es van revisar un a un els expedients disponibles per localitzar els catàlegs de masies i cases rurals aprovats per cada ajuntament.
Els municipis analitzats es van seleccionar a partir del mapa publicat pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, disponible al seu lloc web oficial.
Aquest mapa assenyala que 457 municipis disposen d’un catàleg publicat al Registre. No obstant això, durant la revisió manual només va ser possible localitzar i verificar els catàlegs de 417 municipis. En molts casos, els documents no estaven disponibles en línia, estaven en fase d’elaboració o encara no havien estat aprovats formalment.

Altres estudis sobre el nombre de masies a Catalunya
Un dels pocs precedents històrics sobre el nombre de masies a Catalunya es troba al Cens de Població de 1860, el nomenclàtor del qual va permetre identificar individualment edificis classificats com a «masies».
En total, es van registrar 19.465 edificacions sota aquesta denominació, oferint una primera visió de la seva distribució i densitat per municipi.
Des de llavors, no s’ha realitzat cap altre cens oficial similar, amb l’excepció de l'Estudi de la Masia Catalana, impulsat el 1925 per Josep Danés i Torras a petició de la Fundació Patxot, que va documentar i fotografiar unes 1.500 masies.
A banda d’aquests esforços puntuals, la Fundación Mas i Terra manté el seu propi inventari, amb 5.492 masies catalogades.
Aquest estudi —que comptabilitza 22.967 masies— representa el treball més exhaustiu sobre el nombre de masies a Catalunya dels últims 165 anys. No només concorda amb les dades del 1860, sinó que també suggereix que entre aquell any i el 1956 (data límit per ser inclosa en un catàleg municipal), es van construir milers de masies i cases rurals més arreu del territori.
Com a nota important, el cens de 1860 incloïa sota el terme «masia» diverses tipologies rurals com:
Alqueria
Casa de labor
Caseriu
Masia
Partida rural
Aquestes categories coincideixen amb els criteris actuals, on sovint s’engloben diferents tipologies sota la denominació genèrica de «masia».

Qui som?
Cottage Properties és una agència immobiliària amb seu a Navata (Girona), especialitzada en la venda de masies a Catalunya i altres propietats rústiques com castells i cases de camp a Espanya.
El nostre equip està format per agents col·legiats (API), advocats especialitzats, enginyers forestals, arquitectes i un equip amb àmplia experiència en rehabilitació de masies i cases rurals.
Per qualsevol gestió relacionada amb la compravenda de finques rústiques a Catalunya o Espanya, posa’t en contacte amb nosaltres.
Entrada publicada 13/05/2025 en Masies