dimecres, 6 de febrer de 2019

L'HABITATGE ES VA ENCARIR UN 9% A LES CAPITALS I UN 10% A LA COSTA

El mes de gener no va contribuir a calmar les aigües de l'mercat de l'habitatge nou i de segona mà. Madrid, Barcelona i altres capitals i ciutats de més de 50.000 habitants, van tancar el mes amb un augment de el preu de l'habitatge de el 9% respecte al mateix mes de l'any anterior. Més acusada va ser l'alça a la costa Mediterrània, de fins al 10,1%.


Les pujades no aixequen el peu de l'accelerador en el mercat de l'habitatge acabat a Espanya, el preu va créixer de mitjana un 6,8% anual. Aquesta variació va ser tres dècimes superior a la de desembre de 2018, segons l'últim informe de preu de Tinsa. El mateix avanç es va registrar a les àrees metropolitanes (6,8%) i semblant a les Balears i les Canàries (6,6%). Per contra, els municipis de l'interior van registrar un encariment molt menor (1,5%).

Pel que fa a la variació mensual van destacar les àrees metropolitanes, amb pràcticament un 2% de pujada respecte a l'últim mes de l'any precedent. El van seguir Balears i Canàries, amb un 1,6% d'increment mensual. La resta d'àrees geogràfiques anotar pujades de l'0,8%

La recuperació nacional de preus des dels valors mínims arriba ja a un 14,9%, quedant les capitals i grans ciutats juntament amb els territoris insulars al voltant de l'23%. La costa peninsular mediterrània registra un augment acumulat de l'19,2% i les àrees metropolitanes, d'un 13,1%, mentre que a la resta del territori l'increment acumulat des de mínims amb prou feines supera el 5%.

Des dels màxims abans de la crisi, la caiguda general és de l'34,1% i amb xifres generals en les principals ciutats i en municipis de l'interior. A les àrees metropolitanes i la costa mediterrània la caiguda ronda un 40%, mentre que a les Balears i les Canàries està per sota de l'20%.

Categories